6. Karácsonyi Mézeskalácsváros a Bálnában

Foglalj telket és építs egy házat a hatodik Mézeskalácsvárosba!

A Keleti pályaudvar mézeskalácsmása a tavalyi Mézeskalácsvárosban a Bálnában (fotó: Keresztesi Barbara)  

Karácsonyi Mézeskalácsváros 2015


 Társasági művészet a Bálnában  

"A pingvin a sípjába fújt és már majdnem leguggolt,
akkor eszébe jutott, hogy nincsenek térdei.
Nem baj, gondolta, és belevetette magát a vízbe, még éppen időben.
Háromtól hétig életeket mentett a mézeskalácsvárosi uszodában."

Budapest karácsonyi kortárs köztéri szobra
A Mézeskalácsváros egy kortárs köztéri szobor, amelyet idén hatodik alkalommal készítünk el és építünk össze a kész házakból egy hét alatt. Ez a társasági művészeti esemény a korabeli lóversenypályák és kaszinók modernkori intézménye, amelyekben igazán fontos emberek, igazán fontos dolgokról nem beszélgetnek, de közösen létrehoznak egy műalkotást, miközben meghitt pillanatokat élnek át velünk, szervezőkkel, s kis szerencsével egymással is.

Légy szíves, építs fel egy házat vagy egy bármilyen városi épületet a Mézeskalácsvároshoz egyénileg vagy csapatban. Tudunk és akarunk is segíteni neked ebben, már gyakorlatunk van ebben: a házakat a résztvevők otthon építik meg, mindenki olyat, amilyet szeretne. Később, december 5-én, szombaton, a résztvevők elhozzák épületeiket a helyszínre, és összeállítják a Mézeskalácsvárost. Egy épület elkészítése - még a kisebbeké is - nagy munka, nem szeretném titkolni. Különösen az első szétégetett panelek, a másodszorra is bedőlő falak láttán gondol arra az ember, hogy nem akar ebben az egészben részt venni. De az a tapasztalatunk, hogy végül megépül a mézeskalácsház és szép lesz, egyedi, tündöklő, egy jó telekre kerül, jó kilátással, ki is világítjuk, a legtöbb esetben minden jóra fordul, mint egy átlagos mesében, ebben mindenki biztos lehet. Az elkészítéshez használati útmutatót adunk, melyet meg is filmesítettünk. Ha munka közben mégis elakadnál, írj egy emailt és segítünk. A regisztráció után találsz majd inspirációt a tavalyi alkotóktól.

Kérlek, foglalj telket
Telkek állnak rendelkezésedre a Mézeskalácsvárosban, a regisztrációt kitöltve foglalhatsz belőlük és építhetsz rájuk egy saját házat. Egy telket úgy képzelj el, mintha egy írólapnyi terület lenne. Ha nagyobb épületet szeretnél építeni, foglalhatsz több teleknyi területet is, és nálunk, akkor is lehet telked és házad, ha nem vagy budapesti és nem is szeretnél utazni, van viszont a közeledben postahivatal, állod a postaköltséget és van elegendő pufifóliád, hogy becsomagold és biztonságban feladd a mézeskalácsházadat nekünk.

Szeretném elmondani, hogy a részvételnek nincsenek költségei, különösebb kódexe sincsen, a társasági művészet a bizalom művészete: a telekregisztrációval teszel egy ígéretet, számítunk rád, nagyon sokan számítanak rád, arra kérünk, hogy bármilyen viszontagságosak az elkészülés körülményei, ne maradj távol a produkciótól a megbeszélt időpontban. Vállalj kis épületet vagy vállalj nagy épületet, vállalj folyót, óratornyot, parkot, sportpályát, víztornyot, vasútállomást, repteret, múzeumot, egyetemet, alagutat, felüljárót, hidat, hóembercsoportot, bármit, amiben úgy látod, hogy örömödet leled, de nem vállalod túl vele magad. Személyesen csak a zártkörű decemberi városépítő fogadáson tudod házadat beépíteni, ha valami miatt akkor nem tudsz eljönni, kérlek, hogy postán add fel az épületet és gondoskodunk róla, hogy bekerüljön egy jó telere Mézeskalácsvárosba.

Ha semmilyen akadályát nem látod annak, hogy vállalkozz az építkezésre, akkor örülnék, ha elfogadnád a játékszabályokat, és telket foglalnál Mézeskalácsvárosban. Köszönöm előre is,

Üdvözlettel
Keresztesi Barbi
Mézeskalácsváros
főszervező
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


Karácsonyi Mézeskalácsváros

Telekregisztráció
2015. szeptember 15-től (meghosszabítva) december 11-ig -

Ha postán küldöd december 18-ig várjuk a mézeskalácsházadat, személyesen december 5-én, 6-án vagy 7-én helyezheted el a telkeden. 

Arra kérlek, hogy ha részt szeretnél venni a Mézeskalácsváros megalkotásában, olvasd el és fogadd el a részvétel feltételeit, majd regisztrálj egy Mézeskalácsház-telekért itt.

A részvétel feltételei a 2015. évi Karácsonyi Mézeskalácsvárosban:
A házakat a résztvevő otthon készíti el. Bármilyen, mézeskalácsból álló, városhoz köthető, identitást, emberi méltóságot tiszteletben tartó alkotást örömmel fogadunk. A résztvevő tudomásul veszi, hogy a mézeskalácsház elkészítése könnyűnek látszik, de valójában bonyolult feladat. Egy kisebb ház kényelmesen körülbelül három nap alatt-, egy nagyobb méretű alkotás (mint például a Keleti Pályaudvar vagy az Országház mézeskalácsmása) kényelmesen egy hónap alatt készíthető el.

A szervezők sablonokat, írásos és filmen megtekinthető elkészítési útmutatót biztosítanak a résztvevő számára. Résztvevő a biztosított sablonoktól teljes nyugalommal eltérhet.

A 2015. évi Mézeskalácsvárost a kész házakból állítjuk össze egy zártkörű fogadáson december 5-én, 6-án és 7-én, amelyen csak építők vesznek részt, ennek a pontos időpontját emailben küldjük el. Résztvevő tudomásul veszi, hogy ezen a fogadáson számítunk megjelenésére, és erre az alkalomra kérjük, hogy kész alkotását hozza el a helyszínre.

A Mézeskalácsváros a budapesti Bálnában áll majd decemberben. A nyitva tartás ideje alatt december 19-től 2016. január 30-ig bárki szabadon (ingyenesen) megtekintheti.

Résztvevő egyetért abban, hogy ha nem tudja elhozni a kész mézeskalácsalkotást személyesen vagy vidékről, külföldről küldi el a mézeskalácsházat, saját költségén postázza majd a Bálnába. A pontos cím a regisztrációs lap alatt található és emailben is megküldjük. Résztvevő egyet ért abban, hogy amikor kész alkotását elhelyezi a városban, nem tudja azt visszaigényelni a későbbiekben. 
Kérlek, add meg a regisztrációhoz szükséges adataid:
*-gal jelölt adatokat kérlek mindenképpen töltsd ki!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*

E-mail cím :*
(A citromail.hu
sajnos nem tudja fogadni a visszaigazoló levelünket és nem is látjuk ezeket a regisztrációkat a rendszerünkben.)

Város:*
Irányítószám:*
Utca neve:*
Házszám, emelet, ajtó:*
Hány telket fogsz beépíteni? (egy telek alapterülete 20x30 cm-es, ha nagyobb a ház, amit terveztél, kérlek, foglalj több telket):*
Személyesen hozod el a városépítő fogadásra a házad? (igen/nem, postán küldöm el):*

 
Idén is küldhettek postán házat a karácsonyi Mézeskalácsvárosba.
Postai cím:
Mézeskalácsváros

Bálna Budapest
1093 Budapest, Fővám tér 11-12.A Mézeskarácsváros látképe 2015 januárban, miután az Ónodi Mézesmagyarország összeköltözött a Mézeskalácsváros kiállítással - Az ónodi alkotásokat Ónod község polgármestere Tarnóczi József, a polgármester-helyettes Solymosi Imréné Margó és az ónodiak építették hozzá a Bálnában álló köztéri kortárs szoborhoz. (fotó: Keresztesi Barbara)


A Mézeskalácsvárossal kapcsolatban megjelent hírek 2014-ben
OrientPress:
Mindent a szemnek, épül a Mézeskalácsváros
Rádió interjú

SzeretlekMagyarország:
Mézeskalácsváros épült a Bálnában. Bárki elkészíthette saját házikóját és beilleszthette a mesebeli tájba.
Mutatjuk a képeket!

GödöllőiHírek:
Édességként is jól mutat a gödöllői egyetem

Kapcsolódó tartalmak:
>>> Útmutató városi mézeskalácsház készítéshez (fotókkal illusztrált)
>>> Hogyan készítsünk mézeskalácsházat otthon? - Mézeskalácsház recept